Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΩΝ

Η γενική ιδέα της ανάπλασης της Λ. Θηβών είναι η δημιουργία ενός δρόμου καθαρού, φρέσκου και απαλλαγμένου από κάθε στοιχείο περιττό που επιβαρύνει το περιβάλλον οπτικά και ενεργειακά.
Επειδή στη Λ. Θηβών υπάρχει έντονος κυκλοφοριακός φόρτος, ο δρόμος θα διατηρήσει το πλάτος και τις λωρίδες κίνησης που έχει τώρα.
Άμεση και καταλυτική παρέμβαση είναι αυτή που προβλέπεται στο οδόστρωμα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί φωτοκαταλυτική άσφαλτος σε χρώμα πράσινο, που βελτιώνει σημαντικά την εικόνα αισθητικά και ενεργειακά. Σημειώνεται οτι τα φωτοκαταλυτικά υλικά εξουδετερώνουν τους ρύπους, διατηρούν τη χρωματική τους απόχρωση με την πάροδο του χρόνου λόγω της ιδιότητάς τους να αυτοκαθαρίζονται, παρουσιάζουν πανίσχυρη αντιμικροβιακή δράση και προσφέρουν ένα καθαρό, άοσμο και υγιεινό περιβάλλον.
Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα πεζοδρόμια, που θα ξηλωθούν και θα καλυφθούν με κεραμικά πλακίδια. Πρόκειται για ένα υλικό φυσικό, εύκολο να καθαριστεί, αντιολισθηρό, που δεν ανακλά τη θερμότητα και το φως στοπεριβάλλον. Το ζεστό του χρώμα δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας, κάνοντας τη λεωφόρο πιο φιλική προς τον κάτοικο ή το διερχόμενο πολίτη.
Στα πεζοδρόμια θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία προστατευμένα με γυαλί ασφαλείας και θα συγκεντρώνουν ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου. παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν και φωτοβολταϊκά φωτιστικά, που δρούν αντιστοίχως και θα ενισχύουν την αποταμίευση ενέργειας από το δήμο. Σημειώνεται οτι τα φωτοβολταϊκά έχουν μηδενική ρύπανση, αθόρυβη λειτουργία, ελάχιστη συντήρηση και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Για την επίτευξη των απαραίτητων συνθηκών θερμικής άνεσης, η μελέτη προτείνει τη μαζική φύτευση της λεωφόρου με δένδρα σε πλήρη ανάπτυξη. Περίπου 1280 δένδρα και 340 θάμνοι θα φυτευθούν και στα δύο πεζοδρόμια και στην νησίδα του δρόμου, ανω οι κορμοί θα είναι ψηλοί προκειμένου να μην καλύπτουν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Εκτιμάται οτι η ενίσχυση του πράσινου θα βελτιώσει ουσιαστικά το μικροκλίμα, αφού θα μειώσει αισθητά την επιφανειακή θερμοκρασία, αλλά συνάμα θα εντείνει αυτή την αίσθηση φρεσκάδας που θέλει να αποκτήσει ο δήμος.
Σημαντικό εργαλείο της ανάπλασης είναι ο αέρας  και γι' αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση εναλλακτών αέρα σε σημαντικά πλατώματα της λεοφώρου Θηβών που θα καθαρίσουν και θα φρεσκάρουν τον αέρα.
Στη διασταύρωση της Θηβών με την Ιερά Οδό δημιουργείται ένα πλάτωμα μεγάλης σημασίας. Αυτό θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για το δήμο και ως κάλεσμα επισκεπτών στο εσωτερικό του. Επειδή όμως η επιφάνει του πλατώματος είναι περιορισμένη η επέμβαση θα γίνει στο κάθετο επίπεδο. Στο πλαίσο αυτό θα προχωρήσει η δημιουργία μιας πέργκολας μεγάλου ύψους, που θα έχει μορφή κυκλοκή, σαν την μορφή ενός στροβίλου αέρα. Η πέργκολα θα έχει δύο επίπεδα, στο πρώτο θα διαμορφωθεί κήπος, ένας τύπος roof garden, ενω στο δεύτερο θα καλυφθεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία για την μεγιστοποίηση του ποσοστού ενέργειας που θα συλλέγει ο δήμος. Οι κολώνες της πέργκολας εκτός από τη λειτουργία τους ως στοιχεία στήριξης, θα λειτουργούν και ως εναλλάκτες αέρα. Ουσιαστικά η πέργκολα αυτή θα αποτελεί μια δίνη αέρα, που θα δώσει στο δήμο μια καινούργια αύρα, θα τον καθαρίσει και θα τον ανανεώσει.
Η χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης θα γίνει από αυτοδιοικητικούς και εθνικούς πόρους.

Αναδημοσίευση από το ένθετο Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ - 20/12/2009