Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Πράσινη Πόλη", ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο σχέδιο

Πεζόδρομοι μήκους πολλών χιλιομέτρων, οικολογικά πάρκα αναπτυγμένα εντός των αστικών κέντρων, βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, κατασκευή μη ενεργοβόρων κτιρίων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικά από τα κύρια γνωρίσματα που πρέπει να έχουν οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις. Ήδη πολλές γνωστές πρωτεύουσες θέλουν και φιλοδοξούν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ΄΄πράσινων πόλεων΄΄.
Τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια πόλη και οι δράσεις που πρέπει να αναπτύξει προκειμένου να χαρακτηριστεί "πράσινη" διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας για παράδειγμα κατέχει τα πρωτεία στην παγκόσμια λίστα των "πράσινων πόλεων". Η θέρμανση κι ο ηλεκτρισμός προέρχονται αποκλειστικά από ανανεώσιμές γεωθερμικές και υδροφόρες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες που έχουν κάνει μεγάλα οικολογικά βήματα και έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Παρ΄ότι δεν είναι εύκολο πράγμα μια πόλη από την μια στιγμή στην άλλη να μετατραπεί σε πράσινο παράδεισο, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θέσει υψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.
Κύριοι άξονες της πολιτικής που προβλέπονται στα περισσότερα σχέδια που εφαρμόζονται ή που πρόκειται να εφαρμοστούν είναι τα εξής :
- Πρόγραμμα πράσινων κατοικιών (υψηλές επιχορηγήσεις προς τους κατοίκους για τη βελτίωση της μόνωσης και της κατανάλωσης ενέργειας)
- Πρόγραμμα πράσινων επιχειρήσεων (ευαισθητοποίηση του ιδιωτικό και δημόσιου τομέα στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας)
- Πρόγραμμα πράσινης ενέργειας (μέρος των αποθεμάτων ενέργειας κάθε πόλης να το διαχειρίζονται οι τοπικές κοινωνίες και όχι τα εθνικά δίκτυα)
- Πρόγραμμα πράσινης συγκοινωνίας (επενδύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατασκευή πεζοδρόμων και προώθηση των οικολογικών αυτοκινήτων)
Οι στόχοι των προγραμμάτων αυτών έχουν υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Πόλεων (EGCN), το οποίο δραστηριοποιείται από 1996. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Forum που κατατίθενται και διαδίδονται προτάσεις και ιδέες για βιώσιμη διαβίωση. Ένα από τα έργα του το Green City Building, στοχεύει στη ανάπτυξη ενός δικτύου 6 ευρωπαϊκών δήμων, που θα θέσει σε εφαρμογή προγράμματα διαχείρισης και κατασκευής οικολογιών κτιρίων. Ο δήμος Συκεών στην Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους έξι δήμους.
Bioregionalism, Αστική Οικολογία και Πράσινες Πόλεις
Bioregionalism : Όρος προερχόμενος από την ελληνική λέξη βίο, που σημαίνει ζωή και regio που σημαίνει περιοχή. Ουσιαστικά σημαίνει μια περιοχή που ορίζεται από τις δικές της μορφές ζωής και την τοπογραφία της. Μια περιοχή δηλαδή που κυβερνάται από την φύση και όχι από την νομοθετική εξουσία. Είναι το φυσικό πλαίσιο για οικονομική και πολιτική αποκέντρωση και αυτοδυναμία. Τέλος μέσω μιας βιώσιμης ανάπτυξης, ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες, δίχως να υπονομεύει την δυνατότητα των επόμενων γενεών να ικανοποιήσουν και τις δικές τους.
Αστική οικολογία
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια παγκόσμια κίνηση η οποία επιζητά να δημιουργηθούν οικολογικές πόλεις, πόλεις, δηλαδή σε ισορροπία με την φύση. Είναι το φάρμακο του πλανήτη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Εδώ και είκοσι χρόνια η αστική οικολογία ακολουθεί στην αποστολή της να δημιουργεί οικολογικές πόλεις τις παρακάτω 10 αρχές :
- Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων των χρήσεων γης, συντηρώντας ασφαλείς, ζωτικές ανάμικτες κοινωνίες, περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένες, κοντά σε κόμβους διέλευσης και άλλες λειτουργίες μεταφοράς.
- Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων μεταφοράς για χάρη της πεζοπορίας, του ποδηλάτου και έμφαση της ασφαλούς πρόσβασης.
- Αποκατάσταση των κατεστραμμένων αστικών τοπίων, ειδικότερα των μικρών ποταμών, τις ακτές και των υγρότοπων.
- Δημιουργία επιβιώσιμων, ασφαλών και άνετων νοικοκυριών.
- Φυσική, κοινωνική δικαιοσύνη και ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους έγχρωμους ανθρώπους και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
- Υποστήριξη της τοπικής γεωργίας, των αστικών πράσινων προγραμμάτων και της αστικής κηπουρικής
- Παρότρυνση της ανακύκλωσης, της καινοτομικής τεχνολογίας και διατήρηση των πόρων.
- Συνεργασία με επιχειρήσεις για την υποστήριξη οικολογικών δραστηριοτήτων.
- Παρότρυνση εθελοντικής εργασίας και αποθάρρυνση υπερβολικής κατανάλωσης υλικών αγαθών.
- Μεγαλύτερη ενημέρωση για το τοπικό περιβάλλον, μέσω δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία αυξάνουν τις γνώσεις για οικολογικά βιώσιμα ζητήματα.
Οι διαστάσεις των οικο-πράσινων πόλεων
Περιλαμβάνουν: Υγιείς κοινωνίες, σωστή τεχνολογία, οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας, κοινωνική οικολογία, πράσινες πολιτικές κινήσεις, βιορεζιοναλισμός και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι τοπικοί δήμοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημόσια υγιεινή (συστήματα καθαρισμού), στη διακίνηση των τροφών, στις μεταφορές, στην οικονομική ανάπτυξη και στον σχεδιασμό των χρήσεων γης. Η σωστή τεχνολογία για μια τέτοια πόλη περιλαμβάνει την ανάπτυξη της παθητικής ηλιακής ενέργειας, ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών για παροχή ηλεκτρισμού, κήπους στις ταράτσες των κτιρίων και υδροπονικά θερμοκήπια στα σπίτια. Ο κύριος στόχος των τεχνολογιών αυτών είναι η αυτοεξυπηρέτηση των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο.
Η κοινωνική οικολογία συνδυάζει την κοινωνική ισότητα με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και της σωστής τεχνολογίας. Είναι η μελέτη του ανθρώπου και των φυσικών οικοσυστημάτων και οι αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε κοινωνία και φύση. Μέσω των αρχών της κοινωνικής οικολογίας μπορεί οι πόλεις να οδηγηθούν σε μια οικολογική πορεία.

πηγή : qualitynet.gr