Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος , με αφορμή την μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ομάδα Κτιριακού Περιβάλλοντος )για  την θερμική και βιοκλιματική ανάπλαση της Λ. Θηβών, που πρόσφατα παραδόθηκε, μίλησε στο "Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" τόσο για το συγκεκριμένο σχέδιο όσο και για μελλοντικές πρωτοβουλίες.

"Ο Δήμος Αιγάλεω είναι ένας δήμος με ιστορία που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους του. Χρειάζεται να αποκτήσει μια ταυτότητα και να διατηρήσει επάξια το ρόλο του ως πρωτεύουσα των Δυτικών Προαστίων. Ταυτόχρονα μπορεία να αποτελέσει πρότυπο για όλους τους Δήμους του δυτικού λεκανοπεδίου και να συντελέσει στην συνολική του αναβάθμιση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Δήμος θα ξεκινήσει σχεδιάζοντας με βιοκλιματικά κριτήρια έναν από τους βασικούς άξονες του, την Λ. Θηβών, ενώ θα ακολουθήσει η ανάπλαση της Ιεράς Οδού.
Βασική επιδίωξή μας είναι η ανάπλαση να επεκταθεί σ' όλο το μήκος της Θηβών, σε όλους τους Δήμους που διασχίζει. Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, για ένα εθνικό στόχο γύρω από τον οποίο οφείλουμε να συνταχθούμε όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής.
Βασική μας πολιτική είναι η δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, φιλικών προς τον πολίτη. Η ανάπλαση αυτή θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής, καθώς θα αποκτήσουν χώρους κατάλληλους και κλιματικά για τον περίπατό τους.
Πετυχαίνουμε να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, που δημιουργούν συμφώρηση, δημιουργούμε ελεύθερους χώρους και χώρους πράσινου, αντιμετωπίζουμε την ανεπάρκεια των χώρων στάθμευσης και της άναρχης στάθμευσης, οι οποίες επιδεινώνουν την κυκλοφοριακή συμφώρηση της λεοφώρου, βελτιώνουμε την κακή κατάσταση των δαπέδων πεζοδρομίων, η οποία έχει αποτέλεσμα τη δυσχερή κίνηση των κατοίκων και κυρίως των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, αντικατάσταση του βανδαλισμένου αστικού εξοπλισμού, ενώ απομακρύνουμε τις διαφημιστικές πινακίδες που ρυπαίνουν αισθητικά τη λεωφόρο.
Ο Δήμος Αιγάλεω είναι από τους πρώτους 100 δήμους της Ευρώπης που υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων για την μείωση του CO2.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, εκτός των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν, θα είναι και οι δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης, στο Μετρό του Αιγάλεω και στο νέο σταθμό της Αγίας Μαρίνης. Τον πρώτο το ΥΠΕΧΩΔΕ τον έχει εξαγγείλει δύο φορές, αλλά ουδέποτε ξεκίνησε, καθώς και το έργα ανάπλασης της πλατείας πάνω από αυτόν με φύτευση υψηλών δένδρων. Το 2006 ο Δήμος Αιγάλεω είχε καταθέσει προμελέτη που είχε γίνει αποδεκτή"

Αναδημοσίευση από το Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 20/12/2009